V chráme v Hunkovciach otvorili infocentrum o drevených kostolíkoch na východnom

26.05.2005 Celý región

V národnej kultúrnej pamiatke (NKP) drevenom kostolíku Uspenija (Zosnutia) Presvjatoj Bohorodici z konca 18. storočia v obci Hunkovce v okrese Svidník 20. má...
V národnej kultúrnej pamiatke (NKP) drevenom kostolíku Uspenija (Zosnutia) Presvjatoj Bohorodici z konca 18. storočia v obci Hunkovce v okrese Svidník 20. mája slávnostne otvorili infocentrum projektu Karpatská drevená cestá (KDC). O jeho zrod sa postarala nezisková organizácia (n. o. ) Záchrana a obnova NKP - Drevené chrámy pod Duklou so sídlom v obci Ladomírova v okrese Svidník.

Predseda správnej rady n. o. , gréckokatolícky duchovný Jaroslav Popovec konštatoval, že ich úsilie o zviditeľnenie veľkého duchovného bohatstva v podobe drevených kostolíkov v tomto kraji vstúpilo do novej etapy. \"Doteraz sme sa starali akolen o tú opravu či záchranu, \" poznamenal. Otvorením infocentra začínajú už viac myslieť \"na rozvoj spojený s turizmom\". Drevené kostolíky v tomto regióne, staré i vyše 200 rokov, sú jedinečné sakrálne stavby v celom západnom kresťanskom svete.
Spomenutú n. o. založili v roku 1998 a z 27 NKP drevených kostolíkov (25 je ich v Prešovskom kraji, dva v Košickom) sa stará o 12 (10 v okrese Svidník a po jednom v okresoch Stropkov a Prešov). Kostolík v Hunkovciach je jediným v kraji pod Duklou v pôvodnom prostredí, v ktorom sa nekonajú bohoslužby, jeho interiér je prázdny.
O chod infocentra vedľa medzinárodnej európskej cestnej magistrály E 371 Balkán - Baltik sa bude starať gréckokatolícky farský úrad a starosta obce Hunkovce Ján Franko. V júli a v auguste plánujú jeho denné fungovanie.
Riaditeľ n. o. Michal Kosť konštatoval, že na neinvestičný projekt KDC sa im doteraz nepodarilo ani z vládnych ani z iných zdrojov získať financie. Jeho cieľom je vytvoriť organizačné a personálne podmienky pre spoločný slovensko-poľský investičný projekt, ktorý by napomohol rozvoju cestovného ruchu v pohraničí. Využil by územie v då žke vyše 300 km po oboch stranách hranice SR a Poľska od Tatier po Ukrajinu. Je v nej 49 drevených chrámov na Slovensku a 120 drevených kostolíkov na poľskej strane.
V chráme v Hunkovciach otvorili aj expozíciu Karpatské drevené cerkvy a kostolíky v tvorbe umelcov a remeselníkov. Prezentujú sa štyria umelci. Vystavené sú tu tiež reštaurované ikony a mobiliár, staré cirkevné knihy (17. a 18. storočie), rôzny mobiliár z drevených chrámov.
(jj)
 

Vyberte región

mark